Doorgaan naar artikel

Toegankelijkheid Gemeente Rotterdam

Casus

Een organisatie als de Gemeente Rotterdam heeft enorm veel taken en functies. Deze moeten voor de burger inzichtelijk zijn. Elke burger moet informatie kunnen opvragen over financiën, regelgeving en veranderingen. Maar niet elke burger kan dit zomaar. Burgers met een lichamelijke beperking kunnen niet altijd gebruik maken van de digitale informatie die de gemeente aanbied. De gemeente wil (en moet) dat veranderen. Maar hoe ontwerp je inclusief voor deze doelgroep. Om hier antwoord op te krijgen ben ik tijdens mijn opleiding samen met een team studiegenoten onderzoek gaan doen naar de behoeften en pijnpunten van deze doelgroep om uit te zoeken waar zij mee geholpen zijn en wat niet.

Om dit te doen hebben wij als startpunt Extratje010 gekozen als test onderwerp en platform voor een re-design. Extratje010 is een speciale portal waar burgers alles kunnen vinden over uitkeringen, tegemoetkomingen en subsidies. Hier wordt duidelijk uitgelegd wat de regelgeving is en hoe de burger de aanvraagprocedure zelf start. Deze website was op het moment dat wij startten inclusief, maar niet voor elke doelgroep.

Mijn rol

Als ontwerper ben ik samen met het team gaan ontwerpen voor mensen met een lichamelijke beperking aan armen of handen. Want, zelfs met de huidige toegankelijkheid die in de website is gebouwd kan deze groep niet altijd gebruik maken van de websites. Wij zijn aan de slag gegaan met 2 onderdelen, als eerst een nieuwe toegankelijkheids tool die op de website van de gemeente geplaatst kan worden en elke pagina kan aanpassen naar de behoeften van de gebruiker. Of het nou een groter lettertype, minder kleuren of grotere ruimte tussen woorden moet zijn, onze tool kan het. Ik ben vooral aan de salg geweest met het uitdenken en ontwerpen van de aanpassingen die op de webpagina moeten komen om te zorgen dat deze gebruikt kunnen worden door de doelgroep. Hierin heb ik lastige keuzes moeten maken, want hoe inclusiever je wilt ontwerpen hoe exclusiever je expres moet zijn. Het is onmogelijk om een product te maken dat de behoefte van iedereen dekt. Maar, dat heb ik wel geprobeerd te benaderen.

Naast het platform heb ik ook een snel en goedkoop te bouwen toetsenbord gemaakt dat alleen de pijltjes toetsen, tab en enter toetsen heeft. Deze kan zo worden gemaakt dat de knoppen meer afstand tot elkaar hebben, groter kunnen worden gemaakt of allebei. Het product kan namelijk worden geprint of uit hout worden vervaardigd doormiddel van een lazersnijder. Dit heb ik voor elkaar gekregen door een Arduino mini-computer te begruiken als basis van het toetsenbord. De gemeente zou deze zelf kunnen laten maken zodat de gebruikers de websites kunnen bedienen met de 6 toetsen.

Deze combinatie van producten zouden een basis vormen die er voor zorgt dat een grote groep binnen de doelgroep toch gebruik kan maken van de website. En daarmee hun eigen zaken kunnen regelen en zichzelf informeren.

Product

Als product hebben ik met het team een Figma prototype van het concept en een fysiek toetsenbordje gemaakt en deze gepresenteerd aan de opdrachtgever. Wij waren trots op het concept wat wij in een half jaar hadden onderzocht, ontwikkeld en gebouwd. Maar iets zit mij tot op de dag van vandaag nog steeds dwars.

Ons concept heeft als functie dat het de site van de gemeente kan aanpassen en ervoor kan zorgen dat het toegankelijk word. Maar door de wildgroei van sites die informatie punt voor de gemeente zijn is het onmogelijk om het daadwerkelijk in te kunnen zetten. Niet elke site is gebouwd met de dezelfde standaarden en er worden meerdere methoden gebruikt om data aan te bieden. Dus hoe goed wij ook alles zouden maken en uitdenken. Technisch is het niet haalbaar. De gemeente zou haar sites allemaal moeten hervormen en gelijk trekken voordat dit mogelijk is. En voor ons als studenten was dit niet te doen.

Leerpunten

Dit project heeft mij 1 heel belangrijk ding laten inzien. Dat is dat het niet eng is om met mensen te praten over tekortkomingen of over negatieve ervaringen die zij hebben gehad. Voor dat ik begon met testen was de drempel voor mij namelijk heel erg hoog. Ik vond het echt eng. Maar ik heb mij niet tegen laten houden en ben naar mensen toe gegaan met meervoudige beperkingen om toch te testen en de juiste insights te krijgen. Dit neem ik mee voor de rest van mijn carrière!